Dentals.BG Logo

Блог

post image

Как да научим децата да поддържат добра орална хигиена?

13 December 2023

Да научим децата да имат добра орална хигиена е истинско предизвикателство. Родителите често се опитват да създадат ежедневен хигиенен ритуал за подрастващите - дали от страх от появата на кариес или от желание зъбите да растат силни и здрави. Но, въпреки това, според специалистите по дентална медицина мнозина не отделят достатъчно време за грижа на устната кухина. Поради незнание или небрежност те пропускат важни моменти и така сами повишават риска от развитието на различни орални заболявания. А всички знаем, че редовната грижа и почистване на зъбите унищожава до 60% от налепа и подобрява състоянието на венците.

В следващите редове ще ви предоставим необходимата информация за оралното здраве на децата - грижата за тях и правилното миене на зъбите. 

 

Първите стъпки, които трябва да се предприемат за правилна устна хигиена при децата:

Грижата за зъбите започва с раждането. Дори, когато бебето няма още зъби, устната кухина трябва да се почиства веднъж на ден. Препоръчително е да се възползвате от момента на банята, като използвате чиста кърпа, навлажнена с вода или силиконов напръстник и по този начин потъркате венците, езика и вътрешната страна на бузите.

Когато детето има първи млечен зъб (това обикновено се случва след около шестмесечна възраст) е задължително да се започне орална хигиена два пъти на ден – сутрин и най-вече вечер. Запомнете, че миенето на зъбите при деца е ефективно само ако се извършва от възрастен. Но въпреки това, тъй като е необходимо детето да придобие навика, съветваме ви да го направите под формата на игра, за да е забавно и ангажиращо за детето - то да играе една минута на миене на зъбите и след това вие да измиете зъбите още една минутка.

Родителите са отговорни за хигиената и грижата за устата на подрастващото дете, докато то придобие необходимите двигателни умения и самостоятелност. Това обикновено се случва на възраст между 7 и 10 години. След това се препоръчва наблюдението на отговорния възрастен, особено при миенето на зъби преди лягане.

Пасти за зъби, четки за зъби и вода за уста: всичко, което трябва да знаете, когато избирате тези продукти:

- За да бъде ефективна грижата за устната кухина е необходимо да се използват продукти, които допринасят за добрата орална хигиена. Започвайки с четкането, има различни видове четки с различен косъм, размер и твърдост. Какви продукти да изберем? Изхождайки от предпоставката, че е изключително важно да не се увреждат венците, за предпочитане е да използвате малка четка според възрастта и размера на устата на детето, с мек косъм. Ефективността на четкането повече зависи от това как се използва, а не от това колко е твърда четката.

Няколко стъпки за правилно миене на зъби:

- Важен принцип е зъбите да се измиват сутрин и вечер в продължение на близо 3 минути (колкото е продължителността на една песен по радиото). Обърнете внимание на това, че най-голямо значение за правилно почистване на зъбите имат не толкова марката на четката за зъби и коя паста използвате, а самото изпълнение на точно определени движения с четката. Много от хората въпреки редовното миене на зъбите не успяват да отстранят ефективно зъбната плака, именно заради неправилни движения с четката за зъби. Правилната техника на миене изисква внимателно и грижливо почистване на всички зъбни повърхности.
- По време на миене на зъби четката се поставя в хоризонтално положение, така че ъгълът на почистващите влакна да е около 45 градуса спрямо венеца. 
- За горна челюст се започва от кътниците и в едната страна с кръгообразни и „измитащи“ движения, задължително в посока от венец към зъб. На абсолютно всеки зъб се отделят по около 10 сек. По-същия начин се почистват външните повърхности на долната челюст.
- При вътрешните повърхности на зъбите четката се поставя за горна челюст от към небцето, а за долна - откъм езика и с кръгообразни и измитащи движения от венец към зъб се почиства внимателно.
- В областта на предните зъби четката се изправя вертикално и с няколко движения се почиства.
- В края на миенето на зъби се минава с четката по дъвкателните повърхности на зъбите и се четка с движения напред-назад.
- Желателно е да се почиства и езикът, за да се премахнат бактериите, предизвикващи лош дъх. Накрая изплаквате устата си с вода и измивате четката.
- Важно е да се знае, че при измиване само с четка и паста се почистват едва три от петте повърхности на зъбите. Останалите две се нуждаят от специални грижи, за да не се натрупват плака и хранителни остатъци. За целта се използват конец за зъби, интердентални четки, хидродушове с антисептични разтвори. Можете да видите правилния им начин на употреба в стоматологичния кабинет на вашия зъболекар.
- Четката трябва да се поддържа в добро състояние и без замърсявания. Препоръчително е да я сменяте на всеки 2-3 месеца, тъй като е важно косъмчетата да са в добро състояние.

Могат ли децата да използват паста за зъби и вода за уста?

Отговорът е да, стига да са продукти за които е посочено, че са подходящи за деца и има наблюдение от възрастен. Това е така, защото съществува риск от натравяне в случай на прекомерна употреба/поглъщане.

Зъбният емайл се състои от калциево-фосфатно съединение – т нар хидроксиапатит. Бактериите, които имаме в устната кухина метаболизират хранителните въглехидрати и произвеждат киселини, така че хидроксиапатитът се разтваря, отслабвайки зъба и образувайки кариес. Този процес може да бъде предотвратен с правилната употреба на продукти, които имат флуор в състава си.

При избор на паста е важно да имаме яснота за състоянието на зъбите и венците ни. Ако имате колебания питайте вашия стоматолог каква паста ще ви препоръча.  При подрастващите деца задължително трябва да избираме паста, която е съобразена с тяхната възраст. Не забравяйте, че в детските пасти има ниска концентрация на флуорсъдържащи вещества и така няма опасност от усложнения при случайно поглъщане на паста.  Независимо от възрастта е важно периодично да се сменя пастата за зъби и да не се прекалява с пастите, които обещават снежнобяла усмивка.  На първо място акцентирайте върху пастите за зъби, които отстраняват успешно зъбната плака.

А за количеството паста за зъби детските зъболекари съветват то да бъде “колкото нокътът на малкото пръстче”. Логично и с растежа на детето и неговата нокътна плочка на ръката се увеличава, така и количеството на пастата в следващите години.

Защо е важно да се грижим за денталното здраве на децата?

През целия си растеж децата са предразположени към всякакви орални заболявания, независимо дали се дължат на диета, генетични или биологични фактори или липса на системни грижи. Много от тях могат да бъдат предотвратени навреме. Например най-често срещаният и вече споменат е неприятният зъбен кариес.

Кариесът е разрушаване на зъбната тъкан, причинена от наличието на киселини, произведени от бактерии от плака, останали върху зъбните повърхности. 

Има различни видове кухини, сред най-често срещаните са:

- Коронни кухини: те са най-често срещаните. Присъстват както при деца, така и при възрастни и често са между зъбите.
- Гниене на корена: С напредване на възрастта венците се отдръпват, разкривайки части от корена на зъба. Тъй като корените не са покрити с емайл, тези открити участъци могат лесно да се заразят.

Как може кариесът да бъде открит? Зъболекарят е този, който ще може да знае със сигурност дали има наличие на кариес или не. Първото посещение при такъв специалист се препоръчва да се започне още от първата годинка. И вече самите консултации ги повторете според указанията на денталния специалист. Обикновено те трябва да бъдат веднъж или два пъти в годината.

Как можем да предпазим нас и децата ни за предотвратяване на кариес?

С правилно миене на зъбите, както беше споменато по-горе, поне два пъти на ден и подходящи за деца продукти за зъби и уста - паста за зъби и вода за уста. Не пропускайте и посещението на детски зъболекар за децата ви. Превантивните грижи са от решаващо значение, за да избегнете здравословни проблеми в бъдеще.

Яжте здравословна храна и бъдете внимателни спрямо храната с прекомерно съдържание на захар. Не забравяйте и да разговаряте с децата си за оралната хигиена. Обяснете им, че тя е важна за техния здравословен растеж. Това им дава самочувствие и показва една грижа за тях самите, която винаги би им била полезна. 

Последвайте ни

EU investments

Проект: BG-RRP-3.005-1432-C01 „Решения в областта на информационните и комуникационни технологии и киберсигурността в малките и средните предприятия“

Главна цел: Целта на проекта е да допринесе за ускоряване на прехода към цифровизация на икономиката като чрез получените безвъзмездни средства ще бъдат внедрени информационни и комуникационни технологии и решения, осигуряващи повишаване нивото на дигитализация на предприятието.

Очакваният ефект e чрез подкрепата по процедурата да се повиши нивото на интеграция на дигиталните технологии в дейността на предприятието и да се подобри готовността му за последващо възприемане на технологии от Индустрия 4.0.

Краен получател на помощта: ДЕНТАСЮИС ЕООД

Обща стойност на проекта: 20 000 лева европейско финансиране

Начало: 02.06.2023 г.
Край: 02.06.2024 г.

За показване на съдържанието и по-добро потребителско изживяване в сайта, използваме "бисквитки".

За повече информация относно бисквитките прочети нашата Политики за лични данни.